A 2023-as év utolsó napjait Lengyelországban töltöttük, ahol a kirándulásunkon az első megállónk Nedec vára volt. 💕🏰
Gondoltam, megmutatom nektek, milyen szép.

Nedec, avagy Dunajec vára (lengyelül: Zamek w Niedzicy) egykor a történelmi Magyarország legészakibb vára volt Szepes vármegyében, de a trianoni békediktátummal elvesztettük, így ma már Lengyelországhoz tartozik. Romjai egy meredek sziklán magasodnak.

Nedec vára

A Dunajec parti várat 1320-ban említik először. A sziklán álló várral átellenben, a folyó másik oldalán is áll egy vár, a Czorsztyn. Nedec várát Drugeth Vilmos építtette 14. század elején. Később Szapolyai birtok volt.

Nedec várának belső udvara

Az épület az alagsori kínzókamrától a tetőig bejárható. Sosem újították fel és modernizálták teljesen. A termekben, szobákban korabeli bútorok, berendezek találhatóak.

Az egyik belső szoba

Egy gyönyörűen berendezett korabeli terem

Az egyik hálóterem

A várhoz több legenda és történet is köthető:

Jánošík legendája
Jánošík egy népi hős volt. Kifosztotta a gazdagokat és az elkobzott kincseket szétosztotta a szegények között. Amikor elkapták, Nedec várába zárták. Egy nap széttépte láncait, és a várkápolna ablakán keresztül megszökött. A szeretőjéhez érve kiderült, hogy a lány pénzért elárulta őt. Újra elfogták és kivégezték.

Brunhilda legendája

A vár egykori lakói Brunhilda hercegnő és Boguslaw herceg voltak. A házaspár egyre többet veszekedett, míg egyik nap Brunhilda veszekedés közben férje fejéhez vágta egyik vázáját. Boguslaw dühéből meglökte, mire Brunhilda kiesett az ablakon, egyenesen az udvaron lévő kút aljába. A herceg azonnal megbánta tettét, és a vár folyosóit járva kérlelte felesége szellemének bocsánatát. Azóta a legenda szerint mindkettejük szelleme a várban bolyong, és néha-néha megpihenve leülnek annak a kútnak a káváján, amibe Brunhilda beleesett.

Megbocsátás kútja
A tömlöc előtti udvaron található 60,5 m mély kút a legenda szerint csodára képes. Aki bocsánatot kérve belekiált a kútba, az bocsánatot nyer.

A vár mellett közvetlenül található egy mesterséges víztározó, és a Dunajec-gát, amelyet a helyiek tiltakozása ellenére építettek. Megnyitásának napján, 1977-ben viszont egy katasztrófális árvíztől mentette meg a Dunajec-völgyet.
Maga a település és a vár egyébként Szepesófalutól 6 km-re északra található.

A gát

A víztározó látképe a vár kilátóteraszából

 

A vár belépődíj ellenében látogatható. A tetőtéri kilátóteraszáról csodálatos panoráma nyílik a Dunajecre, a Czorsztyni vár romjaira, és a Czorsztyni víztározó tavára, valamint a hegyekre.

Kilátás a tetőről

Nedec váráig ilyen csodás úton mentünk.

Remélem, tetszett a kis összefoglalóm! Ha még nem követtek, tartsatok velem a Facebookon, az Instagramon, a Tiktokon és a YouTube-on is!

A regényeimet megtaláljátok a könyvesboltokban vagy a könyvkiadóm, a Pyrus Kiadó webshopjában.

 

 

Leave a Reply